Yarim o‘qda Korteveg–de Friz (KdF) tenglamasi, boshlang‘ich–chegaraviy masala, yechim usullari va amaliy talqinlar - Eshchanova Gulchehra Sheribbayevna (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu tezisda Korteveg–de Friz tenglamasining yarim o‘q (x ≥ 0) sohasida qo‘yiladigan boshlang‘ich–chegaraviy masalasi (initial-boundary value problem, IBVP) yoritiladi. KdF tenglamasi nochiziqli dispersiv jarayonlarni, xususan sayoz suv to‘lqinlari, plazmadagi ion-akustik to‘lqinlar va elastik muhitdagi impulslarning tarqalishini modellashtirishda klassik model hisoblanadi. Cheksiz butun o‘qdagi masalalarga nisbatan yarim o‘qda yechim topish murakkabroq: bunga sabab chegaradagi shartlar nolinеarlik bilan birikib, spektral bog‘lanishlarni keltirib chiqarishidir. Tezisda chegaraviy shartlarning turlari, moslik (compatibility) talablari, hamda yechim qurishning analitik (teskari sochilish, Fokasning yagona transformi) va sonli (diskret sxemalar) yondashuvlari haqida tizimli tasavvur beriladi.