OKUBO TOSHIMICHI VA UNING MEIJI DAVLATINING TASHKIL TOPISHIDA TUTGAN O‘RNI - Rustam Mamajonov (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Meiji davlati tashkil topishida Okubo Toshimichining siyosiy faoliyati tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor uning “jamoat hokimiyati” (公-kou) tushunchasiga asoslangan davlat qurish strategiyasiga qaratiladi. Okuboning Yaponiyaning g‘arb bosimi ostida zamonaviy davlatga aylanish jarayonida qanday hal qiluvchi rol o‘ynagani ko‘rsatiladi. Tadqiqot Okuboni ideolog emas, balki Yaponiyaning siyosiy mustaqilligi va barqaror modernizatsiyasini ta’minlagan davlat arbobi sifatida talqin qiladi.