OPTIK LINZALAR YORDAMIDA TASVIR HOSIL BO‘LISH JARAYONI - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada optik linzalarning turlari, ularning fizik xossalari hamda linzalar yordamida tasvir hosil bo‘lish jarayoni keng yoritilgan. Linzaning sinishi, fokus masofasi, tasvirning o‘lchami va holati haqida nazariy asoslar hamda amaliy misollar keltirilgan. Bundan tashqari, linzalarning inson hayotidagi ahamiyati, zamonaviy texnologiyalardagi qo‘llanilishi, masalan, mikroskop, teleskop, fotoapparat va inson ko‘zi optik tizimi bilan bog‘liq jarayonlar tahlil qilingan. Maqolada Snell qonuni, optik markaz, fokus masofasi va kattalashtirish kabi tushunchalar orqali tasvir hosil bo‘lish mexanizmi izchil tushuntiriladi.