IJTIMOIY SUG‘URTA TIZIMIDA ADOLAT VA HUQUQIY KAFOLATLAR: FUQAROLARNING HUQUQ VA MAJBURIYATLARI - Iskandarova Kamolatxon Xakimxon qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijtimoiy sug‘urta tizimi kontekstida adolat, huquqiy kafolatlar hamda fuqarolarning huquq va majburiyatlari tahlil qilinadi. Avvalo ijtimoiy sug‘urta tushunchasi, uning turlari va asosiy printsiplari aniqlanadi. Keyin milliy qonunchilik, jumladan O‘zbekiston Respublikasidagi mehnat, pensiya, kasallik va nogironlik sug‘urtasini tartibga soluvchi normativ hujjatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, fuqarolarning huquqlari va majburiyatlari, tizimdagi adolatni ta’minlash mexanizmlari, mavjud muammolar va takliflar ko‘rib chiqiladi. Maqola huquqiy normativ hujjatlar va amaliyotlarni tahlil qilish metodiga tayangan.