GLOBAL IQTISODIY INQIROZLARNING MILLIY IQTISODIYOTGA TA’SIRINI TAHLIL QILISH - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola global iqtisodiy inqirozlarning milliy iqtisodiyotga ta’sirini ilmiy tahlil qiladi va ularning ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlarini o‘rganadi. Tadqiqot jarayonida iqtisodiy o‘sish sur’atlarining pasayishi, investitsiya oqimlarining sekinlashishi, eksport-import faoliyatining qisqarishi, mehnat bozoridagi o‘zgarishlar va narxlar barqarorligiga ta’sir kabi asosiy mexanizmlar o‘rganiladi. Maqolada shuningdek, davlat siyosati orqali inqirozga qarshi choralar, fiskal va monetar mexanizmlar, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash strategiyalari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, global iqtisodiy inqirozlar milliy iqtisodiyotning barqarorligi va raqobatbardoshligini sezilarli darajada ta’sir qilishi mumkin, bu esa davlatning strategik siyosat va regulyativ mexanizmlarga e’tiborini oshiradi.