JADID ADABIYOTI VA UNING O‘ZBEK MADANIYATI RIVOJIDAGI O‘RNI - Akramjonova Muhlisa Ikromjon qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada jadid adabiyotining shakllanishi, asosiy yo‘nalishlari va uning o‘zbek milliy madaniyati rivojiga qo‘shgan hissasi tahlil etiladi. Jadid yozuvchilari – Cho‘lpon, Fitrat, Elbek, Botu, Munavvarqori va boshqalar o‘z asarlarida xalqni uyg‘otish, ma’rifatga chorlash, milliy o‘zlikni anglash kabi dolzarb g‘oyalarni ilgari surdilar. Maqolada bu asarlarning ijtimoiy-tarbiyaviy mazmuni, milliy adabiyotdagi o‘rni va hozirgi davrdagi dolzarbligi yoritilgan. Jadid adabiyoti o‘zbek badiiy tafakkurining yangi bosqichini boshlab bergan muhim madaniy hodisa sifatida ko‘riladi.