Elektron o‘quv qo‘llanmalar yordamida muhandislik fikrlashini shakllantirish metodlari - Xoldorova Muxayyo Otaqulovna (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezis elektron o‘quv qo‘llanmalar (EOQ) ning muhandislik ta’limida muhandislik fikrlashini (engineering thinking) shakllantirishdagi rolini o‘rganadi. Muhandislik fikrlashi – bu muammolarni tizimli tahlil qilish, innovatsion yechimlar ishlab chiqish, loyihalash va amaliy qo‘llash ko‘nikmalarini o‘z ichiga olgan murakkab kognitiv jarayon. EOQ lar (masalan, simulyatsiya dasturlari, virtual laboratoriyalar, interaktiv platformalar va AI-ga asoslangan tizimlar) talabalar va muhandislarning analitik, kreativ va tanqidiy fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishda samarali vosita sifatida ko‘rsatilgan. Tadqiqotda EOQ ning turli metodlari (masalan, gamifikatsiya, virtual reallik, mashinaviy o‘qitish integratsiyasi) muhandislik fikrlashining asosiy komponentlarini – muammo aniqlash, gipoteza qo‘yish, eksperiment o‘tkazish va optimallashtirishni qanday kuchaytirishi tahlil etiladi. Natijada, EOQ lar ta’lim samaradorligini 25-40% ga oshirishi, talabalar motivatsiyasini va amaliy ko‘nikmalarini yaxshilashi isbotlanadi. Tadqiqot O‘zbekiston va xorijiy ta’lim tizimlaridagi misollar asosida amaliy takliflar beradi. Tezis muhandislik ta’limi mutaxassislariga, o‘qituvchilariga va dasturchilariga mo‘ljallangan bo‘lib, raqamli transformatsiya sharoitida muhandislik kadrlarini tayyorlashning yangi yondashuvlarini taklif etadi.