Global inflyatsiya jarayonlari va Oʻzbekiston iqtisodiyoti - Axrorov Elyorjon Baxtiyor oʻgʻli (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada global miqyosdagi inflyatsiya jarayonlari va uning O‘zbekiston iqtisodiyotiga ko‘rsatgan ta’siri chuqur tahlil qilingan. Global inflyatsiyaning asosiy omillari – pandemiya, geosiyosiy ziddiyatlar, energetik inqiroz, yetkazib berish zanjirlaridagi uzilishlar kontekstida O‘zbekistonning ochiq iqtisodiyoti qanday reaksiyalar bergani ilmiy asosda yoritiladi. Maqolada O‘zbekiston Markaziy bankining inflyatsiyani jilovlash borasidagi pul-kredit siyosati, inflyatsion kutilmalar, valyuta bozori barqarorligini ta’minlashdagi mexanizmlar tahlil qilinadi. Shu bilan birga, oziq-ovqat xavfsizligini mustahkamlash, import o‘rnini bosuvchi ishlab chiqarishni yo‘lga qo‘yish, energiya samaradorligini oshirish orqali inflyatsion xavflarni kamaytirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar beriladi. Xalqaro tajriba asosida O‘zbekistonda makroiqtisodiy barqarorlikni saqlab qolish uchun qanday chora-tadbirlar zarurligi ham ilmiy muhokama etiladi.