YENGIL DEPRESSIYADA DORI VA PSIXOTERAPIYA KOMBINATSIYASINING SAMARADORLIGI - Tursunbayeva , Shohida (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada yengil depressiyani davolashda dori vositalari va psixoterapiya usullarining kombinatsiyasidan foydalanish samaradorligi keng tahlil qilinadi. Depressiyaning yengil shakli ko‘pincha insonning hayot sifati, ijtimoiy faoliyati va psixologik holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada farmakoterapiya (antidepressantlar, selektiv serotonin qayta qabul qilinishining inhibitorlari va boshqa vositalar) hamda psixoterapiya (kognitiv-xulqiy terapiya, interpersonallar terapiya, motivatsion suhbat)ning o‘zaro uyg‘unlashuvi bemor ruhiy holatini yaxshilashda qanday rol o‘ynashi tahlil qilinadi. Shuningdek, dori va psixoterapiya kombinatsiyasining afzalliklari, mumkin bo‘lgan cheklovlari va individual yondashuvning ahamiyati muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yengil depressiyada faqat dori yoki faqat psixoterapiyani qo‘llashdan ko‘ra, ularning kompleks qo‘llanilishi samaradorlikni sezilarli darajada oshiradi, relaps (kasallik qaytalanishi) ehtimolini kamaytiradi va bemorning ijtimoiy reabilitatsiyasini tezlashtiradi.