BEHBUDIYNING GENDER TENGLIGI VA AYOLLAR HUQUQLARI MASALALARIGA OID QARASHLARI - Xudoyberdiyev Otabek Zafar o'g'li (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiyning gender tengligi, ayollar huquqlari va jamiyatdagi o‘rni haqidagi qarashlari tahlil etilgan. Jadidchilik harakatining ilg‘or vakili sifatida Behbudiy musulmon ayollarning ilm olish, jamiyatda faol ishtirok etish va shaxs sifatida tan olinishi zarurligini ilgari surgan. Asarda uning pedagogik, publitsistik va dramatik asarlari orqali ifodalangan ijtimoiy qarashlari, ayollar masalasiga doir fikr-mulohazalari va ularning o‘z davri uchun progressiv ahamiyati yoritiladi. Maqola gender masalalarini tarixiy-kontekstual yondashuv asosida ko‘rib chiqib, bugungi davr bilan qiyosiy tahlil qilishga intiladi.