JADIDLAR: UYG‘ONISH DAVRINING MA’RIFATPARVAR SIYMOLARI - Akramjonova Muhlisa Ikromjon qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada jadidchilik harakatining tarixiy ildizlari, uning ijtimoiy, siyosiy va madaniy hayotdagi o‘rni, jadid ziyolilarning jamiyatni yangilashga bo‘lgan intilishi yoritilgan. Jadidlar tomonidan ilgari surilgan ta’lim-tarbiya, matbuot, adabiyot va ma’rifiy g‘oyalar bugungi kunda ham o‘z dolzarbligini yo‘qotmagan. Maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy, Fitrat, Munavvarqori Abdurashidxonov va boshqa jadidlarning ijtimoiy faolligi, ularning o‘zbek milliy uyg‘onishiga qo‘shgan hissasi ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Jadidchilik – bu xalqni uyg‘otish, jaholatga qarshi kurash, yangi fikrlar sari intilish harakatidir.