RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA O‘ZBEKISTON IQTISODIYOTINING RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISH - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola raqamli transformatsiya sharoitida O‘zbekiston iqtisodiyotining raqobatbardoshligini oshirishning ilmiy tahlili va zamonaviy strategiyalarini o‘rganadi. Tadqiqot raqamli texnologiyalar, elektron hukumat tizimlari, raqamli xizmatlar, startaplar va innovatsion loyihalarni tatbiq etish orqali ichki va tashqi bozorlarda raqobatbardoshlikni kuchaytirish mexanizmlarini yoritadi. Maqolada raqamli transformatsiya natijasida ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirish, mahsulot sifatini oshirish, xarajatlarni kamaytirish, elektron tijorat va raqamli marketing platformalarini rivojlantirish orqali ichki va tashqi bozorlarda raqobatbardoshlikni oshirish, shuningdek, raqamli infratuzilmani rivojlantirish va malakali kadrlar tayyorlash orqali innovatsion iqtisodiyotga o‘tish masalalari tahlil qilinadi. Shu bilan birga, maqolada raqamli transformatsiya jarayonida yuzaga keladigan muammolar — texnologik jihatdan malakali kadrlar yetishmasligi, infratuzilma xarajatlari, innovatsion loyihalarni moliyalashtirish masalalari — ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kompleks yondashuv, davlat siyosati va investitsiyalar jalb qilish orqali raqamli transformatsiya nafaqat iqtisodiy samaradorlikni oshiradi, balki mamlakatning global raqobatbardoshligini mustahkamlash, ish o‘rinlarini yaratish, investitsiyalarni jalb qilish, eksport salohiyatini rivojlantirish va aholining ijtimoiy farovonligini yaxshilashga xizmat qiladi.