GENETIK KASALLIKLARNING ERTA TASHXISI VA MOLEKULYAR DIAGNOSTIKA USULLARINING TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI - Nuriddinov Farrux Fazliddin óġli (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada genetik kasalliklarning kelib chiqish sabablari, ularni erta tashxislash zaruriyati hamda molekulyar diagnostika usullarining tibbiyotdagi o‘rni yoritilgan. Genetik mutatsiyalar, xromosomal o‘zgarishlar va DNK darajasidagi buzilishlarni aniqlash inson salomatligini saqlash va nasldan-naslga o‘tuvchi kasalliklarning oldini olishda muhim ahamiyat kasb etadi. Zamonaviy diagnostika texnologiyalari — polimeraza zanjir reaksiyasi (PZR), DNK sekvenslash, gen chip texnologiyasi va biokompyuter tahlil usullari yordamida genetik kasalliklarning erta bosqichda aniqlanishi va ularni davolash strategiyalarining ishlab chiqilishi ta’minlanmoqda.