BOSHLANG‘ICH SINFLARDA SUN’IY INTELLEKT VA O‘YINLASHGAN MASHG‘ULOTLAR ORQALI EKOLOGIYA VA TABIAT MAVZULARINI O’QITISH - Mamarajabova Yulduz Chorshanbi qizi (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun ekologiya va tabiat mavzularini o‘qitishda sun’iy intellekt (SI) va o‘yinlashgan mashg‘ulotlar (gamifikatsiya) vositalarining didaktik va metodik imkoniyatlari tahlil qilinadi. SI tizimlari yordamida o‘quvchilarning faoliyati real‑vaqt rejimida kuzatiladi, xatolar aniqlanadi, shaxsiylashtirilgan tushuntirish va qo‘shimcha mashqlar taklif qilinadi. Gamifikatsiya elementlari esa darslarni interfaol va qiziqarli qiladi, o‘quvchilarning motivatsiyasini oshiradi va tushunishni mustahkamlaydi. Maqolada o‘qituvchining roli, texnik infratuzilma va metodik jihatlar, shuningdek, ekologiya mavzularini o‘yinlashgan shaklda o‘rgatishning afzalliklari va cheklovlari muhokama qilinadi.