INGLIZ VA O‘ZBEK SIYOSIY NUTQIDA METAFORANING KOGNITIV VA PRAGMATIK YONDASHUVI. - Ergasheva Ozodabonu Bahodirjon qizi (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Metafora siyosiy nutqda keng qo‘llaniladigan kuchli semantik vositadir. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek siyosiy nutqlarida metaforalarning kognitiv va pragmatik funksiyalari tahlil qilinadi. Metaforalar orqali siyosiy tushunchalar qanday shakllantirilayotgani, auditoriyaga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani va madaniy tafovutlar qanday namoyon bo‘layotgani o‘rganiladi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, har ikki til nutqida umumiy metaforik tuzilmalar mavjud bo‘lishiga qaramay, ularning qo‘llanilishi va maqsadi madaniy kontekstga qarab farqlanadi.