KARIYESNING ERTA BOSQICHLARINI ANIQLASH: DIAGNOSTIK TEXNOLOGIYALAR - Baxodurov Botirxon Nodir oʻgʻli; Norova Mavjuda Baxodurovna (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada kariyes kasalligining erta bosqichlarini aniqlashga yo‘naltirilgan zamonaviy diagnostik texnologiyalar tahlil qilinadi. An’anaviy usullar (vizual va rentgen tekshiruvlar) bilan bir qatorda, lazerli floressensiya, optik koherens tomografiya (OCT), elektron mikroskopiya va kariogramma kabi yangi texnologiyalarning afzalliklari va kamchiliklari ko‘rib chiqiladi. Maqola erta bosqichdagi kariyesni aniqlash muhimligini, bu esa invaziv bo‘lmagan, profilaktik muolajalarni vaqtida qo‘llash imkonini berishini ta’kidlaydi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ilg‘or texnologiyalardan foydalanish og‘iz bo‘shlig‘i salomatligini saqlash, tishlarni asrash va umumiy davolash xarajatlarini kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi.