SUN’IY INTELLEKT VA AVTOMATLASHTIRISHNING MEHNAT BOZORIGA TA’SIRI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola sun’iy intellekt va avtomatlashtirish texnologiyalarining mehnat bozoriga ta’sirini ilmiy tahlil qiladi va zamonaviy iqtisodiyot sharoitida ularning ijtimoiy va iqtisodiy ahamiyatini yoritadi. Tadqiqot sun’iy intellekt va avtomatlashtirish orqali ish jarayonlarini optimallashtirish, mahsulot sifatini oshirish, xarajatlarni kamaytirish va samaradorlikni oshirish mexanizmlarini o‘rganadi. Shu bilan birga, maqolada mehnat bozorida yuzaga keladigan strukturaviy o‘zgarishlar — ba’zi ish o‘rinlarining qisqarishi, yangi kasblarning va malakali ish o‘rinlarining paydo bo‘lishi, malaka talabining oshishi — ham tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt va avtomatlashtirish iqtisodiy samaradorlikni oshirish, innovatsion rivojlanishni rag‘batlantirish, ish o‘rinlarini yaratish va mehnat bozoridagi raqobatbardoshlikni kuchaytirishga xizmat qiladi. Shu nuqtai nazardan, sun’iy intellekt va avtomatlashtirish jarayonlarini mehnat bozoriga integratsiya qilish davlat siyosati, ta’lim tizimi, kasbiy tayyorgarlik va ijtimoiy himoya strategiyalari bilan uyg‘unlashtirilishi lozim.