RADIOAKTIVLIK HODISASI VA UNING ATROF-MUHITGA TA’SIRI - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Ushbu maqolada radioaktivlik hodisasi, uning tabiiy va sun’iy manbalari, atom yadrosi parchalanishi, radioaktiv moddalarning xususiyatlari va ularning atrof-muhitga ta’siri tahlil qilinadi. Radioaktivlik hodisasi energiya ishlab chiqarish, tibbiyot, sanoat va ilmiy tadqiqotlarda keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga, noto‘g‘ri boshqarilgan radioaktiv moddalarning atrof-muhitga salbiy ta’siri, sog‘liq uchun xavfi va ekologik muammolar ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada radioaktivlik hodisasining nazariy asoslari, ekologik xavflari, monitoring va xavfsizlik choralari batafsil yoritilgan.