AKADEMIK MUVAFFAQIYATGA TA’SIR QILUVCHI MOTIVATSION VA KOGNITIV STRATEGIYALAR: PSIXOLOGIK TAHLIL - Ismoilova Sarvinoz Ne’mat qizi (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada akademik muvaffaqiyatga erishishda motivatsion va kognitiv strategiyalarning o‘zaro bog‘liqligi psixologik nuqtai nazardan tahlil etiladi. Motivatsiya – bu o‘quv jarayonining ichki harakatlantiruvchi kuchi bo‘lib, u shaxsning o‘rganishga bo‘lgan qiziqishi, maqsad sari intilishi va o‘zini rivojlantirishga tayyorligini belgilaydi. Kognitiv strategiyalar esa axborotni qabul qilish, qayta ishlash va xotirada saqlash jarayonlarini samarali tashkil etuvchi psixologik mexanizmlar majmuasidir. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ichki motivatsiya, metakognitiv nazorat, o‘z-o‘zini baholash va o‘rganish strategiyalarini to‘g‘ri qo‘llash talabalarning akademik yutuqlarini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, o‘z-o‘zini boshqarish va o‘qish jarayoniga ongli yondashuvni shakllantirish uchun psixologik yondashuvlar yoritilgan.