"IQLIM O‘ZGARISHINING HUQUQIY TARTIBGA SOLINISHI: XALQARO-HUQUQIY ME’YORLAR VA O‘ZBEKISTON QONUNCHILIGI TAHLILI" - ISKANDAROVA KAMOLATXON (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Maqolada iqlim o‘zgarishining huquqiy tartibga solinishi, xalqaro huquqning va O‘zbekiston Respublikasining qonunchiligida o‘rin olgan normativ-huquqiy me'yorlar tahlil qilinadi. Xalqaro hamjamiyat tomonidan qabul qilingan iqlim o‘zgarishining tartibga solinishiga oid muhim shartnomalar, masalan, Birlashgan Millatlar Tashkiloti (BMT) tomonidan ishlab chiqilgan kelishuvlar va Parij kelishuvi kabi huquqiy asoslarga urg‘u berilgan. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasining iqlim o‘zgarishi bilan kurashishdagi huquqiy mexanizmlari va yurtimizda ekologik va iqlim o‘zgarishi bo‘yicha olib borilayotgan siyosat tahlil etiladi. Maqolada O‘zbekistonning xalqaro majburiyatlarini bajarishdagi faoliyati, mavjud qonunlar va me’yorlarni takomillashtirish zarurati, shuningdek, iqlim o‘zgarishining salbiy ta’sirlarini kamaytirishdagi samarali yondashuvlar o‘rganiladi.