STARTAP EKOTIZIMINI RIVOJLANTIRISHNING IQTISODIY ASOSLARI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola startap ekotizimini rivojlantirishning iqtisodiy asoslarini ilmiy tahlil qiladi va zamonaviy iqtisodiyot sharoitida uning ahamiyatini yoritadi. Tadqiqot startap loyihalari, investitsiyalar, innovatsion g‘oyalar, inkubatsiya va akseleratsiya markazlari, moliyaviy resurslar va davlat qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari orqali iqtisodiy samaradorlikni oshirish mexanizmlarini o‘rganadi. Maqolada startap ekotizimining ish o‘rinlarini yaratish, ichki va tashqi investitsiyalarni jalb qilish, innovatsion mahsulot va xizmatlarni ishlab chiqish, milliy raqobatbardoshlikni oshirish va raqamli iqtisodiyotga o‘tishda roli tahlil qilinadi. Shu bilan birga, startap ekotizimini rivojlantirish jarayonida yuzaga keladigan muammolar — moliyaviy barqarorlik, kadrlar tayyorlash, texnologik infratuzilma rivoji va regulyativ mexanizmlarning samaradorligi — ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, startap ekotizimini rivojlantirish orqali iqtisodiy samaradorlik oshadi, ish o‘rinlari yaratiladi, investitsiyalar jalb qilinadi va mamlakatning global raqobatbardoshligi mustahkamlanadi.