O‘ZBEKISTON QISHLOQ JOYLARIDAGI BOLALAR ORASIDA STOMATOLOGIK MUAMMOLAR STATISTIKASI - Baxodurov Botirxon Nodir oʻgʻli; Norova Mavjuda Baxodurovna (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada O‘zbekistonning qishloq hududlarida yashovchi bolalar orasida uchrayotgan stomatologik muammolar, ularning keng tarqalgan turlari, asosiy sabab omillari va sog‘liqni saqlash tizimidagi mavjud muammolar statistik ma’lumotlar asosida tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari bolalar orasida karies, milk kasalliklari va tish o‘sishidagi anomaliyalar kabi muammolar yuqori darajada ekanligini ko‘rsatadi. Shuningdek, stomatologik xizmatlardan foydalanish darajasining pastligi, gigiyena vositalariga cheklangan kirish va ota-onalarning yetarli bilimga ega emasligi asosiy omillar sifatida qayd etiladi. Maqolada sog‘lom og‘iz bo‘shlig‘i muhitini yaratish uchun zarur bo‘lgan choralar, profilaktika ishlari va ta’limiy dasturlar taklif etilgan.