O‘ZBEK MILLIY MATOLARI ATLAS VA ADRASDA AYOLLAR LIBOSLARINI TAYORLASH TEXNOLOGIYASI VA USLUBLARI - Ochilova Marjona O‘tkir qizi (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek milliy matolari — atlas va adras asosida ayollar liboslarini tayyorlashning texnologik jarayonlari hamda badiiy-uslubiy xususiyatlari tahlil etilgan. Maqolada mato tanlash, bichish-tikish bosqichlari, bezak elementlari va milliy an’analarni zamonaviy modada uyg‘unlashtirish masalalariga e’tibor qaratilgan. Shuningdek, atlas va adras matolarining fizik-mexanik xususiyatlari, ularning libosdagi shakl va estetik ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalarida milliy liboslar dizaynida xalqona bezak uslublaridan foydalanishning zamonaviy yechimlari keltirilgan.