Tasviriy san’at darslarida o‘quvchilarda rang idrokini shakllantirishning pedagogik asoslari - G‘aybullayeva Mehribon G‘olibovna (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
ANOTATSIYA: Mazkur maqolada tasviriy san’at ta’limida o‘quvchilarda rang idrokini shakllantirish jarayoni, uning psixologik-pedagogik asoslari va o‘qitish metodikasi tahlil qilingan. Rang idroki o‘quvchilarning estetik didini rivojlantirish, atrof-muhitni badiiy anglash va ijodiy ifoda vositalaridan ongli foydalanishga yo‘naltiruvchi muhim omil sifatida qaraladi. Maqolada rang tusi, ranglar uyg‘unligi, kontrastlik, iliq va sovuq ranglar munosabatini o‘rgatish orqali o‘quvchilarda badiiy tasavvur va kompozitsion fikrlashni shakllantirishning samarali usullari bayon etilgan. Shuningdek, Shovdirov S. A. va boshqa zamonaviy olimlarning san’at ta’limi metodikasiga oid ilmiy ishlari tahlil qilinib, o‘qituvchilar uchun amaliy tavsiyalar berilgan.