JADID ADABIYOTI: G'OYA VA MA'NAVIY O'ZGARISHLAR - Saidova Madinabonu Abduhakim qizi (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida shakllangan jadid adabiyotining asosiy g‘oyalari, ijtimoiy-ma’naviy mohiyati va u orqali yuzaga kelgan o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Jadidchilik harakati o‘zbek adabiyotida millatni uyg‘otish, ilm-fan, ma’rifat va taraqqiyot g‘oyalarini ilgari surgan muhim bosqich bo‘lib, bu harakat doirasida yaratilgan adabiy asarlar jamiyat tafakkuriga sezilarli ta’sir ko‘rsatdi. Maqolada jadid adabiyoti vakillarining ma’rifiy faoliyati, ularning asarlaridagi yangilanish ruhi, islohiy g‘oyalar, mustamlaka zulmiga qarshi fikriy kurash, ayollar erkinligi, ilm-fan targ‘iboti va milliy o‘zlikni anglash kabi mavzular keng yoritiladi. Shuningdek, bu adabiy oqimning keyingi davr o‘zbek adabiyotiga ta’siri, ma’naviy meros sifatida uning bugungi kundagi dolzarbligi haqida ilmiy mulohazalar yuritiladi.