JAHON BOLALAR ADABIYOTI O‘ZBEK ADABIYOTIGA TA‘SIRI: TARJIMALARDA MADANIY ADAPTATSIYA MUAMMOLARI - Baxtiyorova , Raxima (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola jahon bolalar adabiyoti asarlarining o‘zbek adabiyotiga ta’sirini, tarjima jarayonida yuzaga keladigan madaniy adaptatsiya muammolarini kompleks tahlil qilishga qaratilgan. Asosiy diqqat badiiy ekvivalentlik, lingvistik to‘siqlar va madaniy kontekstni moslashtirishning o‘ziga xos jihatlariga qaratilgan. Metodologiya sifatida qiyosiy-tarixiy tahlil, madaniyatlararo kommunikatsiya nazariyasi hamda semiotik usullar qo‘llanildi. Manbalar orasida o‘zbek bolalar adabiyotining rivojlanishi haqidagi ma’lumotlar, tarjima nazariyasiga oid akademik ishlar va frazeologik birliklarning madaniy xususiyatlari bo‘yicha tadqiqotlar asosiy o‘rinni egallaydi.