QADIMIY ARXITEKTURA VA ZAMONAVIY INNOVATSIYA O‘ZBEKISTONDAGI TURIZM UYG‘UNLIGI - Koʻpalova , Onajon (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekistonning noyob madaniy merosi va qadimiy meʼmoriy obidalarini zamonaviy innovatsion texnologiyalar va turizm strategiyalari bilan uyg‘unlashtirishning ilmiy-uslubiy asoslarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda mamlakatimizning boy tarixiy arxitektura merosi – Samarqand, Buxoro, Xiva kabi qadimiy shaharlardagi yodgorliklarning turizm salohiyati va ularni zamonaviy turizm talablariga moslashtirish istiqbollari tahli qilinadi. Maqolada, shuningdek, virtual reallik (VR), kengaytirilgan reallik (AR), sunʼiy intellekt (AI) kabi innovatsion texnologiyalarning qadimiy obidalarni qayta tiklash, saqlash va turistik mahsulot sifatida takdim etish jarayonlarida qo‘llanilishi masalalari yoritilgan. Turizm sohasidagi davlat siyosati, xususiy investitsiyalar va mahalliy hamjamiyatlar ishtirokini inobatga olgan holda, O‘zbekistonning mintaqaviy va xalqaro turizm bozoridagi raqobatbardoshligini oshirish yo‘llari taklif etilgan.