URBANIZATSIYA SHAROITIDA INSONNING TABIATGA BO‘LGAN PSIXOLOGIK EHTIYOJI: EKOPSIXOLOGIK YONDASHUV - Ismoilova Sarvinoz Ne’mat qizi (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada urbanizatsiya jarayonining inson psixologiyasiga ta’siri hamda tabiat bilan o‘zaro munosabatning psixologik ehtiyoj sifatida namoyon bo‘lishi ekopsixologik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Shahar hayoti insonni sun’iy muhitga bog‘lab qo‘yganligi sababli, tabiiy muhitdan uzilish inson ruhiyatida stress, charchoq, begonalashish kabi holatlarni kuchaytiradi. Ekopsixologiya tabiat bilan uyg‘unlikni tiklash orqali inson ruhiy salomatligini saqlash va ekologik ongni rivojlantirishni maqsad qiladi. Maqolada insonning tabiat bilan psixologik aloqasini tiklash mexanizmlari, shahar sharoitida ekologik terapiya usullari va ekologik madaniyatni oshirishning psixologik asoslari yoritilgan.