BACHADON MIOMASI:ETIOLOGIYA, PATOGENEZ, DIAGNOSTIKA VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI - Bozorboyeva , Guli (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Bachadon miomasi – ayollarda uchraydigan eng ko‘p tarqalgan ginekologik kasalliklardan biri bo‘lib, uning etiologiyasi ko‘p omilli xususiyat kasb etadi. Kasallik rivojlanishida genetik moyillik, gormonal disbalans (ayniqsa, estrogen va progesteron ta’siri), o‘sma hujayralarining proliferativ faolligi hamda mahalliy to‘qima omillari muhim rol o‘ynaydi. Patogenezida miometriumdagi monoklonal hujayralar o‘sishi, gormonal retseptorlarning sezgirligi va angiogenez jarayonlari yetakchi ahamiyatga ega. Diagnostika usullari ichida ultratovush tekshiruvi (UTT) asosiy o‘rinni egallab, zarurat bo‘lganda magnit-rezonans tomografiya (MRT), gistologik tahlillar va laborator tekshiruvlar qo‘llaniladi.