O‘ZBEK TILSHUNOSLIGIDA MORFOLOGIK KATEGORIYALAR TALQINI - Ismoilova , Muxlisa (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola o‘zbek tilshunosligida muhim o‘rin tutuvchi morfologik kategoriyalarning lingvistik mohiyati, ularning talqinidagi nazariy yondashuvlar va turli olimlar tomonidan qo‘llaniladigan uslubiy farqlarni tahliy qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy magsadi – o‘zbek tilidagi so‘z turkumlariga xos bo‘lgan son, kelishik, otlashganlik, fe’llik, chog‘ishtirma, shaxs, mayl kabi asosiy morfologik kategoriyalarni tizimli ko‘rikdan o‘tkazib, ularning struktur-semantik xususiyatlarini zamonaviy lingvistik tahlil usullari asosida chuqur o‘rganishdir. Maqolada qiyosiy-tarixiy, tizimli-struktural va funkional-uslubiy tahlil metodlaridan foydalanilgan bo‘lib, morfologik kategoriyalarning grammatik ma’no va vazifalarini aniq belgilashga intilish bilan birga, ularning nutqda namoyon bo‘lishidagi kontekstual o‘zgarishlar ham e’tiborga olingan