Tarix fanini o'rganishda tarjimaning o'rni - Nurulloyev Shahriyor Shavkatovich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tarix fanini chuqur o‘rganishda tarjima faoliyatining o‘rni va ahamiyati yoritiladi. Tarixiy bilimlar, avvalo, asliy matnlarni tushunish, tahlil qilish va ularni ilmiy jamoatchilikka yetkazish orqali boyitiladi. Bunda turli tillardagi tarixiy manbalarni o‘zbek tiliga tarjima qilish nafaqat tarixiy tafakkurni shakllantiradi, balki ilmiy, madaniy va axborot almashinuvini kengaytiradi. Maqolada tarjimaning tarixiy manbalar mazmunini buzmasdan yetkazishdagi metodikasi, terminologik izchillik, madaniy kontekst va fanlararo yondashuvlarning ahamiyati tahlil qilinadi. Tarjimonning til bilimidan tashqari tarixiy, madaniy va siyosiy tafakkurga ega bo‘lishi zarurligi asoslab beriladi. Shuningdek, zamonaviy tarjima texnologiyalari, sun’iy intellekt va korpus lingvistikasi vositalari yordamida tarixiy matnlarni yanada chuqurroq o‘rganish imkoniyatlari muhokama qilinadi. Tarjimaning milliy identitet, tarixiy xotira va merosni anglashdagi roli chuqur tahlil qilinib, bu sohaning dolzarbligi asoslab beriladi.