"REABILITATSIYA HUQUQI: AYBSIZ DEB TOPILGAN SHAXSNING SHA’NI VA QADR-QIMMATINI TIKLASH MUAMMOLARI" - ISKANDAROVA KAMOLOTXON, (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada reabilitatsiya huquqi, ayniqsa aybsiz deb topilgan shaxslarning sha’ni va qadr-qimmatini tiklash jarayoni tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasida reabilitatsiya qonunchiligi doirasida shaxslarning jinoyatga aloqador bo‘lmagan holda jamiyatda o‘z o‘rnini tiklash, jamiyatga qaytishdagi qiyinchiliklar va mavjud muammolar o‘rganiladi. Maqolada shuningdek, aybsiz deb topilgan shaxslarning qadr-qimmatini tiklashda yuzaga keladigan huquqiy va psixologik muammolar, shaxsiy, oilaviy va ijtimoiy faktorlar hamda bunday jarayonlarning samarali amalga oshirilishidagi eng yaxshi amaliyotlar ko‘rib chiqiladi. Mualliflar, shuningdek, reabilitatsiya huquqini amalga oshirishda mavjud qonunchilikdagi bo‘shliqlarni bartaraf etish, shuningdek, jamiyatda reabilitatsiya jarayoniga salbiy ta’sir ko‘rsatadigan stereotiplarni yengish zarurligini ta’kidlaydi.