CAD/CAM TEXNOLOGIYALARI YORDAMIDA TISH PROTEZLASH - Baxodurov Botirxon Nodir oʻgʻli, (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada zamonaviy raqamli texnologiyalar, xususan, CAD/CAM tizimlari yordamida amalga oshirilayotgan tish protezlash usullarining nazariy asoslari, texnologik jarayonlari va amaliy ahamiyati keng yoritilgan. Maqolada stomatologiyada qo‘llanilayotgan kompyuter yordamida loyihalash (CAD – Computer-Aided Design) va ishlab chiqarish (CAM – Computer-Aided Manufacturing) texnologiyalarining afzalliklari, an’anaviy usullardan farqlari hamda protez tayyorlashdagi aniqlik, tezlik va funksionallik jihatlari chuqur tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada CAD/CAM texnologiyalarining biomateriallar tanlovi, estetik ko‘rinish, individual yondashuv va reabilitatsiya samaradorligiga qo‘shgan hissasi tibbiy-nazariy hamda amaliy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqotda klinik tajribalar, ilmiy manbalar va zamonaviy texnologik uskunalar asosida CAD/CAM tizimlarining tish protezlashdagi dolzarbligi, istiqbollari va imkoniyatlari yoritilgan.