Oʻzbekiston Tabiiy geografiya kursini oʻqitishda GAT m’alumotlar bazalaridan foydalanish usullari - Ilhomboyeva , Gulchehra; Avezov , Sattorbergan (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqola Oʻzbekiston tabiiy geografiya kursini oʻqitishda Geografik Axborot Tizimlari (GAT) m’alumotlar bazalaridan foydalanishning zamonaviy usullariga bagʻishlangan. Maqolada GAT texnologiyalarining ta’lim jarayonida qoʻllanilishi batafsil koʻrib chiqiladi, jumladan, relefni modellashtirish, iqlim va gidrologik jarayonlarni tahlil qilish, tuproq va oʻsimlik qoplamini monitoring qilish usullari. GAT vositalari talabalarga interaktiv oʻquv muhitini ta’minlaydi, fazoviy fikrlash koʻnikmalarini rivojlantiradi, tabiiy jarayonlarni vizualizatsiya qilish va katta hajmdagi ma’lumotlarni tahlil qilish imkoniyatini beradi. Oʻzbekistonning milliy ta’lim tizimida GAT ning joriy etilishi, masalan, suv resurslari boshqaruvi, tabiiy resurslar monitoringi va ekologik muammolarni hal qilishda qoʻllanilishi misollar orqali koʻrsatilgan. Maqolada Oʻzbekistonning Urganch Davlat Universiteti va Toshkentdagi loyihalar misolida amaliy qoʻllanishlar, shuningdek, ta’lim sifatini oshirish boʻyicha takliflar berilgan. Bundan tashqari, GAT va masofaviy zondlash texnologiyalarining integratsiyasi, AI bilan birgalikdagi foydalanishi va xalqaro tajribalarni Oʻzbekiston ta’limiga moslashtirish masalalari muhokama qilinadi.