Ўзбекистондаги Театрлар тарихи( Фарғона водийси мисолида) - Абдураҳимов, Жавлонбек (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Мазкур мақолада 1920–1990 йиллардаги совет даврида Фарғона водийси театрларининг жамиятнинг ижтимоий-маънавий ҳаётида тутган ўрни ва таъсири таҳлил қилинади. Театр санъати орқали халқ онгида ғоявий-тарбиявий қарашларни шакллантириш, маданий савияни ошириш ва миллий ўзликни сақлаш жараёнлари тарихий манбалар ҳамда архив материаллари асосида ёритилади. Шунингдек, Фарғона, Андижон ва Наманган театрларининг ташкил топиши, уларнинг ижодий фаолияти, репертуар сиёсати ва жамоатчилик билан ўзаро муносабатлари очиб берилган. Мақолада совет идеологиясининг театр санъатига кўрсатган таъсири, ижодий эркинлик масалалари ҳамда минтақадаги театрларнинг миллий драматургия ривожига қўшган ҳиссаси илмий таҳлил этилган.