HOMILADORLIKDAGI XAVFLI HOLATLAR TASNIFI, OLDINI OLISH VA KLINIK BOSHQARISH - Bozorboyeva Guli Umidjon qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Homiladorlik davrida uchraydigan xavfli holatlar — onaning ham, homilaning ham hayoti va sog‘lig‘i uchun jiddiy xavf tug‘diruvchi patologik jarayonlar bo‘lib, ular orasida preeklampsiya, eklampsiya, platsenta ajralishi, homiladorlikdagi qandli diabet, bachadon ichi infeksiyalari va erta tug‘ruq asosiy o‘rin tutadi. Ushbu holatlarning klinik tasnifi ularning og‘irlik darajasi, yuzaga kelish mexanizmi va maternal-fetal xavflarga ko‘ra belgilanadi. Ilmiy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, homiladorlikdagi xavfli holatlarning 30–40 foizi erta tashxis va to‘g‘ri klinik boshqaruv orqali oldini olish mumkin.