OG‘IZ BO‘SHLIG‘IDAGI BAKTERIYALAR VA ULARNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Abduraxmonova , Shohista (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada og‘iz bo‘shlig‘idagi bakterial mikroflora, uning fiziologik ahamiyati hamda patogen holatlarda yuzaga keltiradigan kasalliklar tahlil qilingan. Og‘iz mikrobiotasi inson organizmida muvozanatli ekotizim bo‘lib, u sog‘lom holatda himoya, hazmni boshlash va immun regulyatsiya funksiyalarini bajaradi. Biroq gigiyena qoidalariga rioya qilinmaganda yoki immunitet pasayganda, bu muvozanat buzilib, patogen bakteriyalar faollashadi. Natijada karies, gingivit, parodontit, halitoz kabi kasalliklar rivojlanadi. Maqolada og‘izdagi mikroorganizmlarning turlari, ularning foydali va zararli rollari, shuningdek, og‘iz gigiyenasining bakterial muvozanatni saqlashdagi o‘rni yoritilgan.