ADABIY ASARLARDA INSON PSIXOLOGIYASINING AKS ETTIRILISHI - Atanazarova Maftuna Otabek qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada adabiy asarlarda inson psixologiyasining aks ettirilishi masalasi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Maqolaning maqsadi – badiiy matn orqali insonning ichki dunyosi, ruhiy kechinmalari va psixologik holatlari qanday ifodalanishini aniqlash hamda bu jarayonning adabiyot taraqqiyotidagi o‘rnini ko‘rsatishdir. Tadqiqotda qiyosiy-tahliliy va struktur yondashuvlar qo‘llanilib, o‘zbek va jahon adabiyotidagi namunalar asosida psixologik tasvirning badiiy-estetik qiymati yoritilgan.