MIS RUDALARINI FLOTATSION BOYITISHDA REAGENTLARNING OPTIMAL MIQDORINI ANIQLASH - Abdullayeva Dilnoza Ochilboy qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada mis rudalarini flotatsion boyitish jarayonida kollektorlardan, ko‘piklantirgichlardan va depressorlardan foydalanishning ilmiy-nazariy asoslari yoritiladi. Reagentlarning optimal miqdorini aniqlash flotatsiya samaradorligiga bevosita ta’sir etadi. Tadqiqotda reagent sarfi, turli reagent turlari, ularning mineral yuzasidagi adsorbsiya mexanizmlari hamda ajratish darajasiga ta’sir qiluvchi omillar tahlil qilinadi. Optimal doza tanlash bo‘yicha zamonaviy yondashuvlar — kinetik modellashtirish, yuzani faollashtirish energiyasi, zarralar o‘lchami bo‘yicha boshqariladigan flotatsiya va sanoat tajribalari asosida takliflar beriladi.