DISTAL FALANGA DERMATOGLIFIK KO‘RSATKICHLARINING GENETIK ASOSLARI - Yusupov Murodjan Axmedjanovich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada distal falanga dermatoglifik ko‘rsatkichlarining genetik asoslari yoritiladi. Inson barmoqlarining uch qismida joylashgan dermatoglifik naqshlar — liniyalar, spirallar, yoylar va ularning kombinatsiyalari — genetik jihatdan barqaror, meros orqali o‘tuvchi belgilar hisoblanadi. Dermatoglifika fanining rivojlanishi inson genetikasi, shaxs identifikatsiyasi hamda sud-tibbiyot sohalarida muhim amaliy ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotlarda distal falanga dermatoglifik izlari ota-onadan bolaga o‘tuvchi merosiy belgilar sifatida o‘rganiladi. Bu belgilar homiladorlikning 10–16 xaftaligida shakllanadi va hayot davomida o‘zgarmaydi. Shu sababdan, ular sud-tibbiyot ekspertizalarida shaxsni aniqlash, ota-bolalikni isbotlash yoki rad etish uchun ishonchli manba sifatida xizmat qiladi. Maqolada distal falanga izlarining genetik xususiyatlari, ularning irsiyat mexanizmlari, epigenetik omillar ta’siri hamda sud-tibbiy amaliyotdagi qo‘llanishi tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, dermatoglifik belgilarni o‘rganish genetik merosni aniqlashda DNK tekshiruvi bilan bir qatorda qo‘shimcha, ishonchli identifikatsion metod sifatida qo‘llanishi mumkin.