ANTIMIKROB REZISTENTLIKNING RIVOJLANISH MEXANIZMLARI VA U BILAN KURASHISHNING BIOLOGIK STRATEGIYALARI - Nuriddinov Farrux Fazliddin o’g’li (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada antimikrob rezistentlikning (AMR) shakllanish sabablari, mikroorganizmlarning antibiotiklarga chidamlilik mexanizmlari va bu jarayon bilan kurashishda qo‘llanilayotgan biologik strategiyalar tahlil qilinadi. Antimikrob rezistentlik bugungi kunda global sog‘liqni saqlash tizimi oldidagi eng katta muammolardan biri bo‘lib, bakteriyalarning dori vositalariga moslashuvi ularni davolashni murakkablashtirmoqda. Maqolada mikroorganizmlarning genetik o‘zgarishlari, gorizontal gen uzatish mexanizmlari, biofilm hosil bo‘lishi va efflyuks nasoslarining roli yoritiladi. Shuningdek, probiotiklar, bakteriofaglar, antimikrob peptidlar va gen muhandisligi asosidagi yangi yondashuvlar antimikrob rezistentlikka qarshi kurashish vositasi sifatida ko‘rib chiqiladi.