Tarixiy manbaalar bilan iahlashda zamonaviy texnologiyalar va sun’iy intellektdan foydalanish - Nurulloyev Shahriyor Shavkatovich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tarixiy manbalarni o‘rganishda zamonaviy texnologiyalar va sun’iy intellekt imkoniyatlaridan foydalanish masalasi chuqur tahlil qilinadi. Tarixshunoslikda raqamlashtirish, sun’iy intellekt tizimlari, tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), optik belgilarni tanish (OCR), 3D modellashtirish, vizual rekonstruksiya va blokcheyn texnologiyalarining keng qo‘llanilishi tarixiy hujjatlar va qo‘lyozmalarni saqlash, tahlil qilish va talqin etish jarayonlarini sezilarli darajada takomillashtirmoqda. Ayniqsa, katta hajmdagi matnlar bilan ishlash, tarixiy diskurslarni avtomatik ajratish, shaxslar va hodisalar o‘rtasidagi aloqalarni aniqlashda sun’iy intellekt algoritmlarining roli beqiyos ekani ko‘rsatilgan. Shu bilan birga, maqolada bu texnologiyalarni qo‘llashdagi cheklovlar, masalan, kontekstni noto‘g‘ri tushunish, inson tafakkuri va madaniy sezgirlik zarurati, ma’lumot xavfsizligi masalalari ham ko‘rsatib beriladi. Muallif zamonaviy texnologiyalar tarix fanini rivojlantirishda kuchli vosita ekanini e’tirof etgan holda, ularni tanqidiy va mas’uliyatli yondashuv bilan qo‘llash zarurligini ta’kidlaydi.