BOSHLANG‘ICH SINF TABIAT FANLARI DARSIDA CHATGPT VA BOSHQA GENERATIV SUN’IY INTELLEKT VOSITALARINING O‘QUVCHILARNING TUSHUNISHINI QO‘LLAB QUVVATLASHDAGI ROLI - Mamarajabova Yulduz Chorshanbi qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf tabiat fanlari darslarida ChatGPT va boshqa generativ sun’iy intellekt (SI) vositalarining o‘quvchilarning tushunish jarayonini qo‘llab‑quvvatlashdagi roli ko‘rib chiqiladi. Dars jarayonida SI vositalarining didaktik‑metodik asoslari, o‘quvchilarning bilim, tushunish va faollashuviga ta’siri, shuningdek, o‘qituvchining roli va muammolari tahlil qilinadi. Ilmiy tadqiqotlar (masalan, boshlang‘ich bosqichda ChatGPT qo‘llanilishi haqida) ko‘rib chiqilib, amaliy tavsiyalar beriladi. Maqola natijasida SI vositalarini ta’lim jarayoniga integratsiya qilish orqali o‘quvchilarning tushunish darajasini oshirish, ta’lim jarayonini interfaol va shaxsiylashtirilgan qilish mumkinligi ta’kidlanadi, biroq vositalarning noaniq javoblar berishi, ma’lumotning noto‘g‘ri bo‘lishi xatarlari ham yodga olinadi.