Nafas yetishmovchiligi: Patofiziologiyasi va klinik ko‘rinishlari - Ma'murova Marjona Ulug'bek qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada nafas yetishmovchiligi sindromining patofiziologik asoslari, klinik shakllari va namoyon bo‘lish xususiyatlari tahlil qilinadi. Nafas yetishmovchiligi nafas tizimi orqali gazlar almashinuvi yetarli darajada amalga oshirilmasligi natijasida vujudga keladi. Maqolada hipoventilyatsiya, ventilyatsiya-perfuziya nomutanosibligi, diffuziya buzilishi va shuntlash kabi asosiy mexanizmlar ilmiy asoslangan tarzda bayon etilgan. Bundan tashqari, ushbu holatning o‘tkir va surunkali shakllari klinik ko‘rinishlari, tashxis usullari va davolash yondashuvlari bilan birgalikda yoritilgan. Gipoksemiya va giperkapniya bilan kechuvchi bu sindrom turli etiologik omillar bilan bog‘liq bo‘lib, uning kompleks klinik bahosi va differensial tashxisi kasallik oqibatlarini kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Nafas yetishmovchiligining davosi shoshilinch tibbiy yordam choralarini o‘z ichiga olgan holda, sabablarga yo‘naltirilgan individual yondashuvlarni ham talab qiladi.