AL-BERUNIY VA UNING GEOGRAFIYAGA QO‘SHGAN HISSASI - Jaksimuratov Azamat Bekmurat uli (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqola Markaziy Osiyo olimi Abu Rayhon al-Beruniy va uning geografiyaga qo‘shgan ilmiy hissasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada Al-Beruniy hayoti, ilmiy ishlari, geografik tadqiqotlari va kartografiyaga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Shuningdek, uning metodologiyasi, astronomiya, iqlimshunoslik va hududiy tadqiqotlarga ta’siri ham yoritiladi. Maqola tarixiy manbalar va zamonaviy ilmiy tadqiqotlar asosida yozilgan.