SUV RESURSLARINDAN OQILANA PAYDALANIW HÁM JER UNUMDORLIGIN ARTIWÍWDA ZAMANAÝ AGROTEXNOLOGIYALARINING ÓRNI - Genjemuratov Abdikadir Saylaubevich; Rayimov Akbar Saydaliyevich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Bul maqalada Qaraqalpaqstan Respublikasınıń suw resursları háli, olardıń awıl shólekerlik ónirlerinde tutqan órni hám samaralı basqarıw mexanizmleri analiz etiledi. Respublikamızdıń shimaliy bólimlerinde, áwsíreshe Qaraqalpaqstanda, iqlim ózgerisi, Aral teniziniń qurawı hám suw jetishmezligi natıýjalarında awıl shólekerlik tarmıqları aldında suwdı tejew hám jer unumdorlıgı saqlap qalıw máseleleri jáne-da mańılı bolıp barmaqta. Osı sebepli maqalada suw resurslarındán oqılana paydalaniw hám jer fondınan samaralı paydalaniwdıń ılmiy-amaliy júzelerinen sóz etiledi.Tadqiqatta suw shólekerligi sistemasın modernizatsiyalaw, suwdı tejewshi texnologiyalar — tamshılap hám purkew úsilinde sugariw sistemaların ornatıw, lazerli jer teńlew hám raqamlı monitoring sistemasınıń paydaları analiz qılındı. Áwsíreshe, tamshılap sugariw texnologiyasınıń suw sarpın azaytıw, hosıldarlıqnıń artıwı hám jerniń shoʻrlanıw dárejesin tómenletiwdagi samarasına ılmiy dəliller keltiriledi.