TAMAKI MAHSULOTLARI (NOSVOY, SIGARET) OG‘IZ BO‘SHLIG‘I KASALLIKLARIGA OLIB KELUVCHI GLOBAL XAVF SIFATIDA - Baxodurov Botirxon Nodir oʻgʻli (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada tamaki mahsulotlari — xususan nosvoy va sigaretlar — inson salomatligiga, ayniqsa og‘iz bo‘shlig‘i sog‘lig‘iga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri tahlil qilinadi. Tamaki tarkibidagi zararli kimyoviy moddalarning og‘iz shilliq qavati, milk to‘qimalari, tish emali hamda tilning umumiy holatiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST), stomatologik assotsiatsiyalar va epidemiologik tadqiqotlar asosida nosvoy va sigaret iste’molining gingivit, periodontal kasalliklar, leykoplakiya, og‘iz saratoni va boshqa og‘ir patologiyalarga olib keluvchi mexanizmlari ochib beriladi. Shuningdek, o‘zbek jamiyatida nos iste’moli bilan bog‘liq o‘sib borayotgan xavf omillari, yoshlar o‘rtasidagi tarqalish sur’atlari va profilaktika yo‘nalishlari ham chuqur tahlil qilinadi. Maqolada ilg‘or xalqaro tajriba, tibbiy-statistik ma’lumotlar, klinik holatlar va amaliy tavsiyalar asosida xulosa beriladi.