O‘QUVCHILARNING IJODIY TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHDA MANZARA JANRINING O‘RNI - Aslonov Furqat Botirovich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarning ijodiy tafakkurini rivojlantirish jarayonida manzara janrining tutgan o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Tasviriy san’at mashg‘ulotlarida tabiat manzaralarini chizish orqali o‘quvchilarda kuzatuvchanlik, tasavvur, badiiy idrok, rang sezgisi hamda kompozitsion fikrlash qobiliyatlari rivojlanishi asoslab berilgan. Manzara janrining pedagogik qiymati shundaki, u o‘quvchilarda nafaqat badiiy ko‘nikmalarni, balki mustaqil fikrlash, estetik did va ijodiy yondashuvni shakllantiradi. Maqolada Shovdirov S.A. va boshqa olimlarning tasviriy san’at ta’limiga oid ilmiy qarashlari asosida rangtasvir darslarida manzara janrini samarali o‘qitishning metodik yo‘nalishlari yoritilgan.