KOGNITIV MODELLAR ASOSIDA ADAPTIV BOSHQARUV ALGORITMLARINI ISHLAB CHIQISH - Choriyev , O‘rinjon; Boysariyev , Yusuf (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada kognitiv modellar asosida adaptiv boshqaruv algoritmlarini ishlab chiqish masalasi yoritilgan. Sun’iy intellekt elementlari, jumladan, sun’iy neyron tarmoqlar, noaniq mantiqiy tizimlar va fuzzy cognitive map yondashuvlari yordamida murakkab, noma’lum va vaqt o‘tishi bilan o‘zgaruvchi tizimlarni samarali boshqarish imkoniyatlari tahlil qilingan. pH neytrallanish jarayoni misolida neyro-MPC (model-prediktiv boshqaruv) algoritmi klassik PID-regulyator bilan solishtirilib, kognitiv yondashuvning ustunliklari eksperimental natijalar asosida asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada Lyapunov funksiyasi asosida adaptiv algoritmning nazariy turg‘unligi isbotlangan. Tadqiqot natijalari kognitiv hisoblash texnologiyalarining sanoat avtomatlashtirishda qo‘llanilishi yuqori samaradorlik va proaktiv boshqaruv imkonini berishini tasdiqlaydi.