TISH SHIFOKORINING INFEKSIYA XAVFSIZLIGI QOIDALARI VA GIGIYENA TALABLARI - Abduraxmonova , Shohista (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada tish shifokorlarining kasbiy faoliyatida infeksiya xavfsizligini ta’minlash, gigiyena qoidalariga rioya etish hamda infeksion kasalliklarning oldini olish masalalari yoritilgan. Stomatologik amaliyotda shifokor va bemor o‘rtasida qon, so‘lak, shilliq modda orqali yuqadigan infeksiyalar xavfi yuqori bo‘lganligi sababli, aseptika va antiseptika qoidalariga qat’iy rioya etish zarur. Maqolada sterilizatsiya, dezinfeksiya, individual himoya vositalaridan foydalanish, qo‘l gigiyenasi, asbob-uskunalarni to‘g‘ri saqlash va qayta ishlash tartiblari haqida ilmiy asoslangan tavsiyalar keltirilgan. Shuningdek, tibbiyot xodimlarining infeksion nazorat madaniyati, ularning muntazam o‘qitilishi va amaliy ko‘nikmalarini rivojlantirishning ahamiyati ta’kidlangan.